Rugalmasság, ami erőssé tesz?

A műanyag csövek ötvözik a rugalmasságot és a szilárdságot

Közzététel időpontja: 2017. 07. 18.
Kategóriák: Rugalmasság, Szilárdság

Mi a közös egy olimpiai tornászban és egy műanyag csatornacsőben? Első pillantásra nem sok - de nem a megjelenésről, hanem a teljesítményről beszélünk. Mindkettő azt bizonyítja, hogy a rugalmasságnak nem kell az erősség rovására menni - és hogy gyakran fontos, hogy mindkét tulajdonsággal rendelkezzenek.

A földbe fektetett csatornacsövek rugalmasságát gyakran gyengeségnek tekintik, mivel a tervezők és a mérnökök valószínűleg nem ismerik a műanyag csövek viselkedését. Általános tévhit, hogy a cső gyűrűmerevsége a teljesítmény irányadó tényezője, amely ahhoz a hiedelemhez vezetett, hogy a cső bármely mozgása negatívan befolyásolja a csőrendszer szilárdságát és az élettartamát.

Kövessük végig egy csatornacső életútját a telepítéstől.
Először is, a csővezeték rendszerek telepítése sok szemponttól függően, méterről méterre különböző lehet. Az eredeti talajtípus és a talajvízszint változhat, és a lejtés majdnem biztos, hogy változik. A hagyományos, merev anyagokból gyártott csövek nem hajlanak el, és ezért alkalmasabbnak tartják változékony feltételek melletti beépítésre.

A talajviszonyok azonban nem maradnak változatlanok a cső élettartama alatt. A rugalmas csövek, szemben a merev anyagokkal, a föld mozgását követik – akár különböző talajmozgásokról, a talajvíz szintjének emelkedéséről és süllyedéséről legyen szó, vagy akár olyan kemény fagyról, amely a víz tágulását okozza a talajban.

Végül, a föld felszínén is különböző folyamatok történhetnek. A forgalmi terhelések például jelentősen megnövekedhetnek az eredetileg előre jelzetteknél.
Figyelembe véve mindezeket a változatokat - beépítéskori helyszíni körülményektől, a talajszint feletti és alatti változásokig - a rugalmas műanyag csövekről valóban bebizonyosodott, hogy nemcsak ellenállnak a kedvezőtlen körülményeknek, hanem megfelelően működnek a változások mellett is.

Nagy rugalmasságuknak köszönhetően a hőre lágyuló műanyag csövek valójában tetszés szerint alkalmazhatók és alkalmazkodók. Deformálódnak, igaz – de mivel a talajviszonyok idővel változnak, a deformáció biztonságot jelent. Ha a csövek viszonylag merevebbek, mint a talaj, akkor maguknak a csöveknek kell kibírniuk a forgalmi és egyéb terheléseket – míg, ha a csövek rugalmasak a terhelés áttevődik a töltőanyagra és a körülötte levő földre.

Ezeket az állításokat egy nagy terjedelmű, Buried Pipes Study (Földbe fektetett csövek) című tanulmány támasztja alá, amelynek a műanyag csövek erősségének és integritásának értékelése volt a célja. Független szakértők igazolták a különböző anyagokkal, merevségekkel, talajokkal és telepítési feltételekkel végzett teljes körű terepi vizsgálatokat, valamint egy speciális laboratórium támogatásával vizsgált forgalom terhelési szimulációkat, mélységváltozatokat, belső nyomást és az idő hatását.

A következtetés:
A műanyag csövek kombinálják a rugalmasságot a szilárdsággal, hogy képesek legyenek megfelelni a mélyépítési alkalmazások követelményeinek.