20. Mi szabályozza Magyarországon a vízcső vásárláskor a gyártó által csatolandó dokumentumok körét?

Rövid válasz: A CPR, illetve a 275/2013. (VII. 16.) Kr.

Többet kíván tudni?

A harmonizált termékek körében Európában és így Magyarországon is, általános szabályként a köznapi nevén CPR-nek (Construction Product Regulation) nevezett, EU, rendelet határozza meg az építőipari termékek forgalmazásához szükséges vizsgálatok, dokumentumok körét.

A nem harmonizált körbe tartozó termékekre Magyarország egy belső szabályzást vezetett be, amely a CPR-re épül specifikus nemzeti kiegészítésekkel. Ez, a 275/2013. (VII. 16.) Kr. határozza meg a szükséges dokumentumok körét. Azonban az ivóvízzel érintkező építési termékek egészségügyi jellemzőinek tanúsításához nem létezik harmonizált európai eljárás (harmonizált szabvány (hEN), ennek megfelelően nem léteznek erre a célra kijelölt, bejelentett intézmények sem.

A Műanyag-Csőgyártók szövetsége felfogásában (MCsSz) ezért az emberi fogyasztásra szánt víz higiéniai jellemzőinek megfelelőségét lefedő dokumentum(ok) körét az 5/2023. (I. 12.) Korm. rendelet az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről (korábban az  201/2001. (X. 25.) Kr.) írja elő.

Hasznos link:

5/2023. (I. 12.) Korm. rendelet - Nemzeti Jogszabálytár (njt.hu)