Meddig szolgál a műanyag csatornacső?

Hosszú távú alkalmazás

Közzététel dátuma: 2017. 07. 18.
Kategóriák: Élettartam, Szilárdság

Megjelenés időpontja: 2017.07.18.
Kategóriák: Élettartam, Erősség

Titán, gyémánt, vagy pókfonál – valamennyit a természetben található legerősebb anyagként dicsőítik. Aztán ott vannak az ember által létrehozott szerkezetek - acél, grafén és a teljesen új carbyne. De az erősség relatív. Nem minden alkalmazáshoz van szükség a legkeményebb, legerősebb, legrugalmasabb anyagra.
Lehetséges, hogy néha az anyagokat túl specializálják?

Vegyük példaként a mélyépítési csővezetékeket – a szennyvíz és csapadékvíz elvezetőket – amelyek durva, erős terheléssel járó alkalmazások. Ezek kemény, nehéz anyagot igényelnek, hogy képesek legyenek a nagy szállított térfogatok, nagy sebességek gerjesztette igénybevételnek ellenállni. Vagy mégsem? Másfajta anyag is képes ellátni ugyanazt a feladatot?

Míg sok ország, különösen a feltörekvő gazdaságok, bevezették a műanyag csövek alkalmazását, nem mindenhol általános a használatuk. Gyakran azt gondolják, hogy a műanyag csövek idővel elveszítik a merevségüket, csökkentve ezzel a teherbíró képességet.
Ezt négy éven keresztül alaposan megvizsgáltuk, és örömmel osztjuk meg az eredményeket.

A teljeskörű kísérletek magukban foglalták a belső nyomás, a forgalmi terhelés és az időhatás vizsgálatát a műanyag csövek teljesítményének az idő függvényében való extrapolálásához annak érdekében, hogy bizonyítsák a hosszú távú terhelhetőséget.
Az eredmények talán meglepik Önt.

Ön a szöveg tovább olvasása nélkül meg tudja becsülni, hogy melyik anyag – műanyag, vagy acél – deformálódott a legnagyobb mértékben egy 1500 napos időszak alatt?

Nos, nem túl sok választani való van közöttük!

Minden anyag (műanyag és vékonyfalú acélcső) belapulása a 4 – 6%-os tartományban van. A talaj ülepedési szakaszában a kezdeti deformációban van egy kisebb eltérés, de körülbelül a 200-ik naptól egyáltalán nem jegyeztek fel további deformációt.
Úgy találták, hogy a rugalmas csövek belapulását a talaj ülepedése/konszolidációja határozta meg. A forgalmi és más terheléseknek sincs rá hatása a talaj konszolidációja után. Ezzel azt bizonyítva, hogy a műanyag idővel nem gyengül, és valójában ugyanolyan tartós, mint az acél.

Mindez azt jelenti, hogy a műanyag csövek kimutatott jellemzői több, mint megfontolandóvá teszik az alkalmazásukat a mélyépítési gyakorlatban.

A TEPPFA és az Európai Műanyag-feldolgozók Szövetségének (APME) a teljes, Földbe Fektetett Csövek Tanulmány-át (Buried Pipes Study) megtekintheti a www.teppfa.eu/buriedpipes honlapon.