A XXI. század követelményeinek megfelelő rendszerek

Közzététel időpontja: 2017. 07. 18.
Kategóriák: Rugalmasság, Teljesítmény

Csatornacső rendszerek korszerűsítése a franciaországi St. Malo-ban

Amikor a mérnökök a csatornahálózatok felújítását tervezték a franciaországi St. Malo-ban, elavult rendszerekkel, nehéz hozzáféréssel és árapályvizekkel szembesültek... amelyek mindegyike komoly kihívást jelentett. Ilyen körülmények között a beton beépítése komoly nehézségekkel járt volna, és nehéz lett volna összeilleszteni a rendszereket. De nem úgy a műanyag. Könnyű, rugalmas és erős, ez volt az ideális megoldás...

A kihívás

Bretagne partvidékén fekvő város, St. Malo lakossága gyakorlatilag minden nyáron megduplázódik, amikor turisták érkeznek a tenger, a tengeri ételek és a látnivalók - nem utolsósorban a szász időkből származó falváros - miatt. Bár nem annyira öreg, az eredeti csatornarendszer a francia forradalom előtt épült, nem csoda, hogy nehéz volt megbirkóznia a 21. századi igényekkel.
A hálózat szűk és zárt alagutak útvesztőjébe épült, amely egy ember mozgásának éppen megfelelő, de másnak nem. A folyási sebességek a rendszer egészében igen jelentősen változnak, mint ahogy a csövek mérete is. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, a város egy része a víztől visszahódított területen, a dagály szintje alatt fekszik. Nehézgépek bejutása az alagutakba gyakorlatilag lehetetlen volt, ezért a legtöbb munkát kézzel kellett elvégezni. Könnyű, rugalmas és könnyen telepíthető megoldást kellett találni. Ezért a városfejlesztő mérnökök a műanyag felé fordultak.

A megoldás

Amellett, hogy fizikailag rugalmasak, a műanyag csőrendszerek az alkotóelemek széles választékát is kínálják, amelyek lehetővé teszik a rugalmas tervezést. Ez fontos volt egy olyan projektben, ahol különböző csőméretekkel és változó folyási sebességekkel kellett számolni.

Az aknákhoz a könnyű polietilént választották a vegyszerállóság és a korrózióállóság miatt. Három egyszerűen összeszerelhető alkotóelemből áll -szűkítő (felső rész), aknatest és fenék-. Ezeket szállították a helyszínre, ahol gyorsan összeszerelték, ezzel időt és pénzt takarítottak meg. A nagy átmérőjű és beépített létrával rendelkező aknában könnyebbé vált a hozzáférés és az ellenőrzés. Különböző magasságú aknákat gyártottak, amelyek könnyen a megfelelő méretre vághatók a legbonyolultabb elhelyezkedés esetében is. Sima belső felületük javítja az áramlást, miközben könnyű tisztítást és karbantartást biztosít az élettartama során. A bordázott külső felület növeli az akna szilárdságát (gyűrű merevségét) és a stabilitását, valamint lehetővé teszi, hogy az aknát körülvevő tömörített talaj, vagy a beton bejusson a bordák közé és ellensúlyozza a flotációs hatásokat.
Különféle folyásfenék kialakítású akna alapokat építettek be a különböző csőméretek és folyási sebességek kielégítésére, a régi csöveket pedig gyorsan és hatékonyan műanyag csövekre cserélték: 300 mm a csapadékvíz és 400 mm átmérőjűre a szennyvíz hálózatban.
Végül, a dagályszint alatt a futóhomok által támasztott kihívásoknak való megfelelés érdekében kő zúzalék és geotextil kombinációját használták, hogy szilárd ágyazatot biztosítsanak az aknák és csővezetékek számára. Dagály idején egy enyhe szivattyúnyomást biztosító 150 m3/h-s folyadék árammal, biztosították a kezelt víz egyirányú folyását.

Az eredmények

A felszínen St. Malo ugyanaz a festői tengerparti város maradt, ami mindig is volt. A föld alatt azonban a történelmi csatornákat műanyag aknákra és műanyag csőrendszerekre cserélték, amelyek megfelelnek mind az európai szabványoknak, mind a modern turizmus követelményeinek. Mindezt nagy földmunkák, felfordulás és nagy ráfordítás nélkül végezték el, ami a beton csövek beépítésével járhatott volna.
A francia forradalomtól a csövek forradalmáig. Éljen a műanyag!