4. Mikor lesz a magyar műanyagcső gyártók csövein CE jel?

Rövid válasz:  Akkor, amikor az Európai Unió valamennyi műanyagcső gyártójának termékein.

Többet kíván tudni?

Az építési termékek CE jelöléséről az ún. CPR rendelkezik.
A rendelkezések közvetítője a termékgyártók és a termékek felé az úgynevezett harmonizált szabványok (hEN). A hEN-eket az Európai Bizottság (EB) megbízása (Mandátum) alapján a CEN különböző Műszaki Bizottságainak különböző Munkacsoportjai (CEN/TC/WG) dolgozzák ki.
Az építési termékek, közöttük a különféle alapanyagú csövek, kötőidomok és egyéb rendszerkiegészítők lényeges jellemzőit tehát az EB ezekben a Mandátumokban határozza meg. A CEN/TC-knek joga van véleményezni és szelektálni az EB által megadott jellemző listát, de ezt az állásfoglalást a Bizottság elé kell terjeszteni. A közösen elfogadott végső lényeges terméktulajdonság listát aztán minden szabványosítással, vagy műszaki értékeléssel foglalkozó szervezetnek be kell tartania.
Jelenleg a műanyag csövek területén egyetlen egy harmonizált szabvány (hEN) sem létezik. Eddig még csak a harmonizálás elvi módszerét, az ún. esernyő szabvány bevezetését(egy hEN lefedné az adott termékkör valamennyi termékét) sem sikerült elfogadtatnia az iparnak az EB-al.

(Példa: egy hEN harmonizálná a PE, PP, PVC csatornacsöveket).

Azt megmondani tehát, hogy mikor kezdődhet a műanyag csőrendszer elemek CE jelölése nem lehet, de 2025 előtt nem várható.

Hasznos link(ek):