3. Kérem magyarázza el mi az a CPR és az AVCP, illetve a DoP?

Rövid válasz: 

CPR: Építési Termék Rendelet, AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 305/2011/EU RENDELETE (2011. március 09.), az Európai Unió minden tagállamában azonos tartalommal és hatállyal bír.

AVCP:A teljesítmény állandóságának értékelési rendszere

DoP: Teljesítmény-nyilatkozat (Declaration of Performance)

Többet kíván tudni?

CPR: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 305/2011/EU RENDELETE (2011. március 9.)
az építési termékek forgalmazására vonatkozó harmonizált feltételek megállapításáról és a 89/106/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről

Ez a rendelet az EU teljes területén hatályos törvény, minden tagállam köteles volt szó szerint átvenni és alkalmazni. Alapvető célja, hogy az egy tagállamban megfelelő dokumentációval piacra helyezett építési termék minden további vizsgálat, dokumentáció nélkül forgalmazható legyen az európai közösség teljes területén.

AVCP: Az építési termékeknek a CPR, illetve a hozzá kapcsolódó további határozatok, mandátumok stb. által meghatározott minőségének, a TNy-ban megadott értékeknek való megfelelés, ezek időbeni egyenletességének, állandóságának a CPR V. mellékletében meghatározott módja. AZ AVCP egy több fokozatú rendszer az 1+ rendszertől (harmadik fél által végzett folytatólagos ellenőrzés és tanúsítás) a 4-es rendszerig (öntanúsítás) terjed.

DoP: Szintén a CPR bevezette fogalom és dokumentum. Declaration of Performance (DoP). Ennek az új teljesítmény magadási formának az a lényege, hogy csak és kizárólag, az építési termék EB által meghatározott lényeges terméktulajdonságait kell megadni. Az egyes tulajdonságok eltérhetnek az ún. termékszabványokban meghatározott értékektől.

Példa: egy MSz EN 12201 szerinti méretekkel gyártott PE 100 alapanyagú SDR 17-es vízcső a szabvány szerint PN 10 bár névleges nyomást bír elviselni. A TNy-ban a gyártó megadhatja ezt az értéket, de jogában áll akár PN 5 bár névleges nyomást megadni. A lényeg, hogy ezt az 5 bárt a termék folyamatosan tudja tartani. Természetesen a gyártó megadhat a termékszabványban meghatározottal azonos, vagy magasabb értéket is. Saját felelőssége a deklarált érték tartása.

Hasznos link(ek):