• Főoldal
  • Gyakran Ismételt Kérdések
  • 8. Mi szabályozza a Teljesítmény nyilatkozatok (TNy) kiadását és mit kell, illetve mit nem szabad tartalmaznia a teljesítmény nyilatkozatnak?

8. Mi szabályozza a Teljesítmény nyilatkozatok (TNy) kiadását és mit kell, illetve mit nem szabad tartalmaznia a teljesítmény nyilatkozatnak?

Rövid válasz:  A CPR, illetve a 275/2013. (VII. 16.) Kr.

Többet kíván tudni?

CPR: A 305/2011 (2011. március 09.) EU rendelet (CPR) szerint TNy-ot kiadni csak abban az esetben kell, illetve lehet, ha az adott termékre létezik hEN, illetve ETA. A TNy általános formátumát és tartalmi elemeit a CPR III. melléklete tartalmazza.

Az általános adatokon túl a TNy-nak tartalmaznia kell a hEN-ben, vagy az ETA-ban megadott lényeges terméktulajdonságok teljes listáját, az EU legalább egy tagországában törvény által előírt lényeges jellemzőt, vagy ennek hiányában egy lényeges jellemzőt. Minden más lényeges tulajdonság esetében a NPD rövidítés (No Performance Detemined) használható.

275/2013. (VII. 16.) Kr.: A TNy csak a harmonizált szabványban, a magyar teljesítmény szabványban, illetve európai, vagy nemzeti műszaki értékelésben (ETA vagy NMÉ) megadott lényeges teljesítmény jellemzőket tartalmazhatja.

A hEN-nel, vagy ETA-val rendelkező építési termékek teljesítményigazolását a Kr. visszautalja a CPR hatálya alá.

Összegezve tehát, nemzeti TNy-ot minden olyan, az építőiparban beépíteni szándékozott termékhez adni kell, amely a CPR hatálya alá tartozik, de nem rendelkezik hEN-el, vagy ETA-val. A nemzeti TNy tartalmának alapját is az Európai Szabványügyi Bizottságnak (CEN) az Európai Bizottság (EB) által kiadott Mandátum tartalmazza.

A 275/2013. (VII. 16.) Kr. ezekben az esetekben lehetővé teszi különböző szabványok, közöttük magyar szabványok vagy nemzeti műszaki értékelés (NMÉ) alkalmazását. A TNy alapjául egy szabvány csak akkor alkalmazható, ha tartalmazza a lényeges terméktulajdonságok listáját és a termékre az EK határozatok szerinti AVCP rendszer, vagy rendszerek meghatározását.

Az NMÉ kialakításakor az erre kijelölt szervezet (esetünkben az ÉMI) ugyancsak a már említett Mandátumban megadott lényeges terméktulajdonságok listából szelektálva, a gyártóval megegyezve határozza meg az NMÉ lényeges terméktulajdonságok listáját, illetve a termékre, annak egyes tulajdonságaira vonatkozó AVCP rendszert. Az emberi fogyasztásra szánt vízzel (ivóvíz) nem érintkező (műanyag) csövek AVCP rendszerét a 472/1999/EK (1999. július 1.) határozat, az ivóvízzel érintkező (műanyag) csövek AVCP rendszerét pedig a 2002/359/EK (2002. május 13.) határozat adja meg. Az ezekben az EB Határozatokban megadott AVCP rendszerektől nem lehet eltréni.

A nemzeti műszaki értékelés (NMÉ) műszaki tartalmának tehát meg kell felelnie az EB által kiadott mandátumban megadott lényeges jellemzőknek. A konkrét termék tervezett felhasználásától függő értelmezés alapján a terméktulajdonságok körét lehet szűkíteni, de új jellemzők bevezetése nem lehetséges csak akkor, ha azt az európai műszaki értékelést végző szervek (Technical Assessment Bodies) (TAB)), gyakorlatilag az European Organization for Technical Assessment (Európai Műszaki Értékelési Szervezet) elfogadta és az EB jóváhagyta.

Hasznos link(ek):