7. Mi az MCsSz, milyen joga van ilyen állásfoglalást tenni, hol van elismerve, melyik államiszerv áll mögötte?

Rövid válasz: Magyarországon demokrácia van. A gazdaság szereplőinek joga van érdekvédelmi szervezetek létrehozásához és működtetéséhez. Az így létrejött szakmai szerveződéseknek pedig joguk van az életüket, tevékenységüket meghatározó rendelkezések, jogszabályok értelmezésére, véleményük, álláspontjuk nyilvánosságra hozatalára.

Többet kíván tudni?

Az MCsSz nem állami szervezet, hanem a Magyarországon működő jelentősebb, műanyag csöveket gyártó és forgalmazó cégek önkéntes, szakmai szervezete.

Magyarország alaptörvénye (2011. 04. 25.) (alkotmány) szerint köztársaság, amelyben a szakmai szövetségek jogszerűen működhetnek, tagjaik, működési területük érdekeit képviselhetik. Ezek a szakmai szervezetek, mint minden magyar állampolgár, jogosultak arra, hogy a működésükre vonatkozó jogszabályokat a törvényesség keretein belül értelmezzék, véleményezzék és saját értelmezésük szerint járjanak el.

A demokráciák jellemző sajátossága, hogy amit a jogszabály megenged, vagy nem tilt, az szabad.

Az állásfoglalást, illetve az abból fakadó eljárást a tagságunk, a vevőink széles köre fogadja el és él vele.

Az állásfoglalásunkat és az ebből fakadó eljárásunkat eddig még egyetlen állami szerv, szervezet, hatóság nem támadta, ezzel ellentétben egyedi értetlenségből fakadó elutasítást követő jogi fellépésünket követően álláspontunkat – jogértelmezésünket - elfogadták.

Hasznos link(ek):