13. Mi az, hogy öntanúsítás és mi alapján történik?

Rövid válasz: Azt nevezzük öntanúsításnak, amikor egy gyártó a saját termékeit harmadik fél, azaz vizsgáló intézet bevonása nélkül vizsgálja és minősíti, majd a biztonsággal tartható értékeket egy nyilatkozatban teszi közzé. Az építési termékek esetében a szóban forgó nyilatkozatot speciálisan teljesítmény-nyilatkozatnak (TNy) nevezzük.

Többet kíván tudni?

A CPR V. melléklete tartalmazza a teljesítmény állandóságának értékelésére és ellenőrzésére (AVCP) szolgáló rendszerek valamennyi szintjét 1+-tól 4-es rendszerig. Az öntanúsítást a 4-es rendszer jelenti. A melléklet valamennyi AVCP rendszer esetére pontosan meghatározza a szereplőket és a szereplők által elvégzendő feladatokat.

Az AVCP 4-es rendszerben minden feladat a gyártó kötelessége.

A gyártónak meg kell határoznia a termék szándékolt felhasználási területét, a prototípus vizsgálatával a termék piacra helyezése előtt ki kell alakítania egy termékdossziét, amely a termék összes lényegi tulajdonságára vonatkozó mérési adatokat és minősítéseket tartalmazza. A dosszié tartalma alapján ki kell dolgoznia egy teljesítmény-nyilatkozatot (TNy) (esetenként angol rövidítést használunk a TNy megnevezésére: DoP). A CPR szerinti TNy kiállításával a gyártó jogosult a terméke CE jelölésére.

Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy egy termék csak akkor CE jelezhető, ha arra a termékre létezik hatályos hEN, vagy ETA (European Technical Assessment). A 275/2013. (VII. 16.) Kr. a CE jel használatára nem jogosít.

Hasznos link:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R0305&from=HU

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX%3A32011R0305

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02011R0305-20140616