12. Mik a TNy kötelező elemei?

Rövid válasz: A teljesítmény-nyilatkozat kötelező elemeit, valamint a formai kialakítását a CPR 3. melléklete tartalmazza. A termék műszaki teljesítményét illetően a TNy-ban minden olyan lényeges terméktulajdonság pontos, garantált értékét meg kell adni, amelyet jogszabály ír elő. Ha ilyen nem létezik, akkor a termék legalább egy lényeges tulajdonságának az értékét.

Többet kíván tudni?

A teljesítmény-nyilatkozatban (TNy) minden olyan lényeges tulajdonság értékét meg kell adni, amit jogszabály kötelezővé tesz. Természetesen minden más lényeges terméktulajdonság értéke is megadható, de nem kötelező. A jogszabály által kötelezővé nem tett lényeges terméktulajdonság értéke helyett a NPD (No Performance Determined – Teljesítmény nem meghatározott) betűszó alkalmazható.

Alapszabály, hogy amennyiben egy építési termékre jogszabály nem ír elő lényeges terméktulajdonságot, a TNy-ban akkor is fel kell sorolni valamennyi, a hEN-ben, az ETA-ban, vagy más, a magyar nemzeti szabályzás szerinti műszaki dokumentumban (magyar szabvány: MSZ, vagy -MSzE-; NMÉ stb.) meghatározott lényeges terméktulajdonságot és legalább egy tulajdonság értékét meg kell adni. Minden további lényeges terméktulajdonság esetében használható az NPD betűszó.