18. Mi a TNy érvényességi ideje?

Rövid válasz: A TNy gyakorlatilag az eladott, beépített termék élettartama alatt érvényes és megváltoztathatatlan. Megőrzése, változatlan formában és tartalommal, tíz évig kötelező.

Többet kíván tudni?

A TNy-ot a termékre előírt AVCP rendszer szerinti vizsgálati és dokumentációs feladatok hiánytalan végrehajtása után lehet kiállítani (ezután lehet a terméket CE jellel ellátni) és a termék kiszállításakor a szállítmány dokumentációjához kell csatolni (dátum, gyártóhely stb.). A termékkel a vevőnek kiadott TNy végleges és megmásíthatatlan. Ez alól a szabály alól egyetlen eltérési lehetőség van, a nyilvánvaló hiba kijavítása. (Ezt a javítást is dokumentálni és archiválni kell.) Amennyiben egy termékre a beépítés után sok évvel a gyártótól bekérik a TNy-ot, akkor annak a TNy-nak a másolatát kell kiadni, amit a gyártáskor szállítottak. Ezért nagyon fontos a TNy-ok pontos dokumentálása, nyomonkövethetősége és megőrzése.

Természetesen az idő haladtával a szabványok, egyéb előírások változhatnak a termék változatlansága mellett is. Ilyen esetekben az új szabványok alapján ismét alapvizsgálatot és teljesítmény értékelést kell végezni és új TNy-ot kell kiadni. Ez a TNy természetesen nem visszaható, csak a kiadás dátumától szállított termékekre érvényes. Az új TNy kiadásától a régi érvényessége az új termékekre megszűnik. (Amennyiben azonban a gyártó raktáraiban még van az új TNy kiadása előtti termék, arra a korábbi TNy érvényes.)