2. Mi nyilvánul építési terméknek és mikor kell, hogy a termékeken legyen CE jelölés?

Rövid válasz:  Minden termék, amely beépítésre kerül valamilyen építménybe és annak állagát, biztonságát, tartósságát stb. jelentősen befolyásolja. Ha egy építési termékre létezik harmonizált EN (hEN), vagy European Technical Assessment (ETA) akkor arra a teljesítmény-nyilatkozatot kell kidolgozni/kiadni és CE jellel kell ellátni.

Többet kíván tudni?

Ezt a kérdést maga a CPR válaszolja meg, azonban nagyon érzékeny módon, több értelmezésre is módot adva, ami abban nyilvánul meg, hogy nem adja meg a termékek pontos listáját, csak a körét. Tekintettel arra, hogy az MCsSz tagjai által gyártott és forgalmazott egyetlen termékre sincs a CPR által meghatározott hEN, vagy ETA, a kérdésnek ezt a részét nem tárgyaljuk.

Inkább azt mondanánk, hogy a MCsSz tagszervezetei által gyártott és forgalmazott – majdnem - valamennyi termékre kötelező kiadni (jelenleg nemzeti) TNy-ot.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy mivel egyik termékkörünkre sincs harmonizált szabvány, TNy-ot kiadni és ez alapján a terméken CE jelzést elhelyezni nem csak nem szabad, hanem TILOS!

Hasznos link(ek):